Борисов в Словения за важен форум на Югоизточна Европа

После премиерът се отправя към Букурещ за среща с Румъния, Гърция и Сърбия

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът ще се проведе в Бърдо при Краню, Словения, която е ротационен председател на форума.

По време на разговорите ще бъде обсъдено сътрудничеството между страните от региона в области като свързаността, сигурността, стабилността и икономическия прогрес, както и засилване на сътрудничеството с ЕС и другите международни организации и институции.

Лидерите на страните-участнички във форума ще изберат и нов генерален секретар на оперативния орган на Процеса - Съветът за регионално сътрудничество.

Освен България, участват още Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово. Ежегодната Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство.

По-късно министър-председателят ще участва и в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Четиристранната среща на балканските лидери ще се проведе в Букурещ. Премиерът на Румъния Виорика Дънчила ще бъде домакин на премиерите на Гърция и на България Алексис Ципрас и Бойко Борисов и на президента на Сърбия Александър Вучич.

Държавните и правителствени ръководители на четирите страни ще обсъдят развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона и подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.

Държавните и правителствени ръководители на четирите страни ще обсъдят развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона.