Започва контролирано изпускане на язовир „Искър“

Общество

23-04-2018, 14:22

Снимка:

Freeimages/ R. te Kortschot

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Хората няма за какво да се тревожат, увериха Димов и Фандъкова

„Хората в района на река Искър не бива да се притесняват. Започва контролираното изпускане на вода от язовир „Искър“. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която беше на проверка на язовира. На инспекцията присъства и министърът на околната среда и водите Нено Димов. В момента няма критично запълнени язовири, увери той. Операцията по контролираното изпускане ще продължи седмица.
Столичният кмет обясни, че има няколко критични точки, които се наблюдават постоянно. Една от тях е при болницата в Кокаляне, в район „Панчарево“. Създадена е организация, ако има покачване на нива, да се реагира и да се поставят допълнителни диги, обясни Фандъкова. И допълни, че през тази година се предвидени за почистване 85 км речни корита.
Министър Димов увери, че се предприемат мерки за всички значими язовири и обясни, че се правят предписания за нивата, които трябва да имат в съответните моменти в годината. „От една страна, за да може да осигурим приемането на водата по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга страна да гарантираме питейната вода за населението, и за „Напоителни системи“ през идващия земеделски сезон“, обясни Димов.