Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

Общество

23-04-2018, 11:59

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Коалиция иска тотална забрана на рекламата на цигари

По 47 нови пушачи се отчитат всеки ден в България. Това съобщи Гергана Гешанова, председател на Коалицията „За живот без тютюнев дим” . Промяната на законодателството на страната за пълна забрана на промоцията и рекламата на тютюнопушенето, е обсъждана от Коалицията по време на международна кръгла маса, проведена в София. Според международните експерти акцизите, които се събират ежегодно в България, не могат да компенсират разходите за здравеопазване, които непрекъснато се увеличават. Тютюнопушенето е причина за 700 000 смъртни случая в ЕС, е съобщил еврокомисарят Витенис Андриукайтис. Категорично послание от международната конференция към финансовите министри от ЕС, които ще заседават тази седмица в София, е да се увеличат данъците на тютюневите изделия в страните от ЕС.
Настоящият регламент на законодателството у нас, касаещо тютюнопушенето, допуска рекламирането на тютюн и цигари на територията на предприятията, където се произвежда тютюн, в заведения, където не се допускат лица под 18г. и при използването на търговска марка. Сега се предлага забрана на представянето в радио и тв ефир на тези продукти, а в търговските обекти да са налични само списъци на изделията. Предложенията за законодателни промени са представени от Коалицията н Министерство на здравеопазването.
От Коалицията заявиха, че са направили проучване относно последните предложения за разхлабване на режима за тютюнопушене в заведенията и те показват, че няма политическа подкрепа за тези промени. Те се позовават и на проучвания в съседна Румъния, които показвали, че доходите на ресторантьори и хотелиери там са се увеличили след въвеждането на забраната за пушене в заведения и ресторанти. Експертите определиха предложението на вицепремиера Валери Симеонов като лобистко и заплашват, че ще излязат на улицата, ако то стане факт като законодателно предложение в парламента.