Кралев откри експертна група за почтеност в спорта

Спорт

23-04-2018, 11:51

Снимка:

Министерство на младежта и спорта

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Само един сигнал за съмнителен мач в България, отчетен в статистика на УЕФА

Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, провеждаща се във Варна.
Борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и употребата на допинг е залегнала в Работния план за спорта на Европейския съюз, посочи министър Кралев и изрази убедеността си, че работата на експертната група ще допринесе за постигането на тази цел.
“Вярвам, че усилията на институциите и спортните организации в страните-членки на ЕС ще помогнат да се справим с най-голямата заплаха за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем изисква целенасочена политика и категорични стъпки. Убеден съм, че срещата на Експертна група днес и утре ще бъде полезна в тази насока”, каза още министърът на младежта и спорта.
В експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта - Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар.
Българският спортен министър бе категоричен, че ФИФА и УЕФА, а и много от националните федерации работят активно за решаването на проблема с манипулирането на спортни срещи и нечестна игра и вече има видими резултати. “Поредна стъпка в тази насока бе само преди месец, когато УЕФА подписа споразумение за обмен на информация с Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA). И именно според доклада на ESSA за 2017 г. от 266 подадени сигнали за съмнителни залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 за футболни. Тези два спорта формират 77% от случаите, но се забелязва ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8%, а за изминалата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика”, каза Красен Кралев.
Mинистър Кралев отбеляза, че на национално ниво Българският футболен съюз (БФС) също полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове и според официалната статистика на системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 има подаден само един сигнал за съмнителен мач в България.
По думите на министър Кралев е важно усилията, които световната футболна общност полага да се пренесат и в другите спортове - баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, но и индивидуални спортове като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурното пързаляне, борба и др. С темата се ангажира и Междунардоният олимпийски комитет, тъй като съмнителни срещи се наблюдават дори по време на Олимпийски игри.