Георги Първанов: Позицията на българското правителство за Сирия е разумна

Политика

23-04-2018, 11:09

Снимка:

АБВ-Официална страница

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Не се очаква глобален конфликт, по-скоро това e дрънкане на оръжия

Позицията на българското правителство за ударите в Сирия е разумна и защитава българския интерес. Това каза основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов в предаването „Денят започва“ по БНТ. 
Военният конфликт в Сирия обслужва геостратегически и вътрешни интереси - всеки един от лидерите има своите вътрешни проблеми, подчерта той. И коментира, че не очаква ситуацията в Сирия да доведе до глобален конфликт, по-скоро това е "дрънкане на оръжията в най-грубия му вариант, но идва да покаже, че нещата са отишли прекалено далеч".
Първанов коментира заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който се състоя миналата седмица при президента. „Документът, който излъчиха на изхода говори за това, че може да има разбирателство. За никакво бягство от ЕС не може да става дума“, заяви Първанов. И обясни, че това, че има „сдържано-критична или по-скоро тревожна позиция, изразена в документа, не е основание да подозираме президента, че иска да извади България от ЕС или от НАТО“. След заседанието вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че становището представено при президента било „категорично неприемливо“, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че навеждало на мисълта за излизане от ЕС и НАТО. „Без съмнение има някакво напрежение“, допълни Първанов.