Хиляди се хванаха на Голямото българско хоро в Брюксел

Свят

22-04-2018, 18:00

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Вече шеста година се провежда тази традиция в сърцето на Европа

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро, което се изви на централния площад в Брюксел. „Голямото хоро“ продължи пет часа, а гостите които се докоснаха до магията и таланта на българските изпълнители бяха хиляди.

“България извървя дълъг път и сега е достойна и равноправна държава членка на Европейския съюз. Имаме голям потенциал и много талантливи млади хора, които допринасят за позитивния имидж на страната ни. Всички колеги и експерти, които са част от екипа на Българското председателство с работата си затвърждават този положителен образ, а с този празник днес се надявам да направим още малко“, заяви Лиляна Павлова, която бе специален гост на събитието. Подобно на много гости и тя бе облечена в българска носия.

За втора поредна година „Голямото хоро се организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

 „Време е да променим образа на България навън – да покажем, че сме способни, успешни и позитивни. С българското хоро искам да покажа, че ние имаме друго лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам хорото, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички, показва, че българите са задружни и сплотени,“ коментира Майдел.

 „Голямото хоро“ е финална част от 12-ото издание на международния фестивал за балканска музика „Balkan Trafik“.  Тази година то е и част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

За първи път традицията да се изиграе българско хоро в сърцето на Европа бе поставена преди шест години от тогавашния еврокомисар Кристалина Георгиева.