Кметицата на „Младост“: Жертва съм на сценарий за отстраняване

Крими

20-04-2018, 15:20

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Трябва да остане в ареста, има опасност да се укрие, призоваха от прокуратурата

Задържаната и обвинена във вземане на подкуп кметица на „Младост“ Десислава Иванчева се обяви за жертва на сценарий за отстраняване. По нейните думи целта на заговора е нейният заместник Румен Русев да стане служебен кмет.

„Пари не сме пипали, не сме взимали и получавали. Парите вероятно са подхвърлени“, заяви Иванчева преди началото на заседанието на Специализирания наказателен съд, където в момента се гледа мярката за неотклонение. Обвиняеми са и зам.-кметът Биляна Петрова, както и бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Иванчева е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери, а заместникът й - като помагач. Като помагач е привлечен и Дюлгеров.

На въпрос дали е ходила в заведение в градинката „Кристал“ и имала ли е среща с Дюлгеров, Иванчева потвърди, че са пили кафе, но отрече размяната на пари.
Според Иванчева, човекът, който е подал сигнала срещу нея е бизнесменът Александър Ваклин. Тя твърди, че има информацията от държавното обвинение. Самият Ваклин обаче категорично отрече това пред колегите от "24 часа". 

От държавното обвинение обясниха, че има събрани редица доказателства по случая, сред тях са показания на пострадалия, секретарката на Иванчева и други. И допълниха, че, ако съдът пусне обвиняемите с по-лека мярка за неотклонение, има опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Макар те да са с висше образование, чисто съдебно минало, реалната опасност следва да се търси в проявената висока степен на обществена опасност на деянието, посочиха от прокуратурата. 

"Моята доверителка незабавно да бъде освободено. Тя е жертва на беззаконие и това съпътства процеса. Когато едно доказателство не е събрано по надлежния ред, то не може да се присъедини", заяви адвокат Марин Марковски, който е защитник на Иванчева. Адвокатът настоя за най-леката мярка за неотклонение за кметицата на „Младост“.

„Нямам намерение да се укривам. Живея нормално и няма да се укривам. Пуснала съм си отпуск и няма как да навредя на администрацията“, заяви Иванчева пред съда.