Удивително: По-малко руснаци прибягват до чашката

Свят

20-04-2018, 13:35

Снимка:

Freeimages/chris cheever

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Консумацията на алкохол е най-ниска от 27 години

Рекорден спад на консумацията на алкохол в Русия, отчитат от Световната здравна организация. Руснаците все по-малко прибягват до чашката, пише „Комерсант“. Според данните е намаляла консумацията, както на промишлен алкохол, така и на домашен.

През 2016 г. употребата на алкохол в Русия е достигнала 11,1 литра спирт на човек годишно. Това е най-ниската стойност от 27 години насам. За сравнение през 1991 г. регистрираното ниво е 12,2 литра, а през 2006 г. – 17,1 литра на човек.

Като причина за разката промяна на този всеизвестен навик на руснаците, експертите посочват политиката, която води правителството. Първите мерки са предприети още през 2005 г. и с всяка година те биват затягани. Така в момента има ограничения на местата и времето, в което може да се закупи алкохол в Русия. Ограничена е и рекламата на спиртни напитки.

"Намалената употреба на алкохол през последните години в Русия е сред най-важните за нас резултати в този регион", коментира Карина Ферейра-Борхес, оглавяваща програмата "Алкохол и забранени наркотици". Според нея най-голям ефект при намаляване на консумацията на алкохол има повишаването на цената му.

Една от любопитните мерки, които бяха приети в Русия, бе забраната да се продава бира в парламента им.

От СЗО смятат, че практиката на Русия в борбата с алкохола може да се използва и от други държави със сходни проблеми.