Официално: Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

Свят

19-04-2018, 17:22

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ще доведе ли това до промяна на островната държава?

Мигел Диас-Канел официално е новият президент на Куба. Той бе единственият кандидат за поста и бе избран с 603 от общо 604 гласа в Националното събрание.

Избирането на 57-годишният Диас-Канел слага край на 60 годишното управление на фамилията Кастро на островната държава.

Дипломиран електроинженер и бивш министър на висшето образование (от 2009 до 2012 г.), Диас-Канел е дългогодишен член на Кубинската комунистическа партия, към която се присъединява през 1997 г. Последните две десетилетия той постоянно се издига, като управлява централната провинция Вила Клара и след това източния град Холун, а през 2013 г. е избран за вицепрезидент.

Мнозина в Куба го смятат за земен човек, особено след като се придвижва с колело, за да е по-близо до хората. Той обаче е близък приятел на президента Раул Кастро, който замени брат си Фидел през 2008 г. Затова и някои анализатори смятат, че няма да има голяма промяна в политиката на Куба. Той обаче е първият държавен глава на островната държава роден след революцията през 1959 г. и не е носил униформа.

 Раул Кастро се очаква да остане във властта, като първи секретар на Комунистическата партия до 2021 г. Това кара мнозина да смятат, че ролята на нови държавен глава ще е по-скоро церемониална.  

Новото е, че за първи път от половин век насам двете позиции- първи секретар на партията и президент се разделят и са с два мандата по пет години. Вместо да разтърсва системата, се очаква, че Диас-Канел ще продължи планираните икономически реформи на Раул Кастро, като например прекратяването на двойната валутна система на страната, коментират анализатори.

От друга страна Диас-Канела многократно се е показвал като човек подкрепящ технологиите и може да се опита да се опита да модернизира обществото. "Днес, с развитието на социалните медии ... и интернет, е почти измамно да се опитаме да го забраним, няма смисъл", казва Диас-Канел, който често може да бъде видян с таблетка под мишница в Куба. Освен, че се застъпва за по-голям достъп до интернет, Диас-Канел има публична акаунт във „Фейсбук“- рядкост сред кубинските политици.