Полицаите искат „зона за сигурност“ и мерки за гарантиране на живота им

Крими

19-04-2018, 14:52

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

В цял свят задействането на бомба сред тълпата е тероризъм, тук хулигански акт

Да бъде определена „зона за сигурност“ за униформените. Ако тя бъде нарушена, то полицаите да имат право да се защитят с всички позволени от закона средства. За това настояват от най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). В отворено писмо униформените искат да се предприемат спешни мерки за гарантиране на физическата сигурност на служителите на реда. Поводът за реакцията им е случаят, при който от самоделна бомба беше ранена млада полицайка. Инцидентът стана по време на мача Левски-ЦСКА вчера.
"Тези мерки са необходими и изключително спешни не само защото ще защитят живота на полицейските служители, но и защото българските граждани очакват да имат полиция, която има реални права и защита и може да действа в рискови ситуации така, че да гарантира тяхната сигурност и безопасност. Подобна реакция може да бъде очаквана и удовлетворена само и единствено от представители на органите на реда, чиято неприкосновеност като представители на държавата е гарантирана", се казва в писмото на полицейския синдикат.
От СФСМВР настояват за по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и/или неуважително отношение спрямо органите на реда.
В цял свят задействането на самоделно взривно устройство на многолюдно място се приема за тероризъм. И ако в конкретния случай очевидно хулиганските подбуди не ни позволяват да определим деянието като терористичен акт, то категорично може да се каже, че подобни прояви са част от ширещ се по стадиони и улици терор, смятат още служителите на реда.