Евроизборите ще са между 23 и 26 май - bulgaria.utre.bg

Евроизборите ще са между 23 и 26 май

18 април 2018, 19:21 | Марияна Толева
  • Снимка:
    ЕП

Евродепутатите ще бъдат 705, вместо 751

Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май догодина, реши днес Европейският парламент. Предложението за датите бе направено от Съвета на ЕС. Очаква се Съветът да утвърди окончателно този график до юни. Съветът има правото да предложи нови дати, съгласувано с ЕП.

Предвижда се след изборите догодина евродепутатите да бъдат 705, вместо 751, както досега, заради напускането на Великобритания. Занапред България и още 12 държави ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави ще получат допълнителни места.  В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати. По силата на февруарското решение 46 от британските мандати ще бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към ЕС занапред.

Най-облагодетелствани от промените са Испания и Франция, които получават по пет допълнителни места в ЕП. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един нарастват мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия получава още две места, съобразно решение на ЕП от февруари.

Според договора за ЕС броят на евродепутатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 представители.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят