Около 164 млн. лв. за ремонти в София

Политика

18-04-2018, 18:54

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още през май започват ремонтните дейности

Ремонтът на "Граф Игнатиев" ще започне на 8 май, като бъде изцяло променен, а в голяма част на района ще бъдат подменени канализационната и водопроводната мрежа. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в столицата. На първи юни започва разширяване на бул. „Монтевидео” и на „Тодор Каблешков” на кръстовището с „Цар Борис 3”. В края на май ще започне и цялостен ремонт на подлеза на бул. "България" и "Гешов", където състоянието е тежко.

"Няма конкретна дата, но продължаваме с намерението поетапно да бъде ремонтиран и бул. "България", за да спре кърпенето, предстои приключване на обществена поръчка за избор на изпълнител, имаме намерението да ремонтираме от бул. "Гешов" до бул. "Гоце Делчев", коментира Фандъкова.

Предстои преасфалтиране на  бул. "Христофор Колумб" в "Дружба" - след 15 юни, Източната тангента - след 15 май, както и на участъка от "Васил Левски" - от Ректората до "Патриарх Евтимий".

Тунелът на „Люлин“ също трябва да бъде ремонтиран тази година, като в момента се избура изпълнител. По бул. "Тодор Каблешков" се предвижда възможността за изграждане на трамвайно трасе.

Избира се и изпълнител на ремонта на зоната около храма "Св. Александър Невски". Акцент се постовя и върху трамвайни релсов път, като се предвижда цялостна реконструкция на трамвайни трасета, сред тях на ул. "Граф Игнатиев", "Каменоделска", бул. "Цар Борис III".

Големите обекти, които ще бъдат ремонтирани са около 20, като срокът за изпълнение на някои от тях е 2 години.

Сред новостите е, че еднакви усилия ще се съсредоточат върху базовата инфраструктура и кварталните улици. Предвижда се ремонт и на тротоарите в цялата Столична община.

Стойността на големите обекти, които са част от проектите по ОП "Региони в растеж", е близо 88 млн. лева. От бюджета на СО има около 37 млн. лева за основни обекти и около 39 млн. лева за квартални улици и тротоари.

Нормално ремонтите са свързани и със затруднен трафик, затова по-голяма част от тях ще са през лятото, когато движението е по-слабо.