Армитаж, ООН: България е доказан лидер в региона и света в сектор „Младеж“

Политика

18-04-2018, 15:44

Снимка:

ММС

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Фондът приветства стратегията на българското правителство за приобщаване на Западните Балкани

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с регионалния директор за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развитие на ООН Алана Армитаж.  Г-жа Армитаж е в България, за да се включи в Европейската младежка конференция, организирана от Министерство на младежта и спорта (ММС) като ключово събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. На срещата присъстваха заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, Марта Дяволова – регионален съветник към Фонда за население и развитие на ООН и председателят на работна група „Младеж“ към Съвета на ЕС Петър Младенов.

Основна тема на разговора беше официализирането на партньорството на страната ни с Регионалния офис на фонда на ООН за население и развитие в сферата на младежта, което ще постави България в ролята на водеща страна по младежките въпроси в световен мащаб. Министър Кралев и Алана Армитаж се договориха, че ще стартира формулирането на основите на партньорството и подготовката за подписването на Меморандум за разбирателство в сферата на младежта между Министерството на младежта и спорта и Фонда на ООН за развитие (УНФПА).

Регионалният директор за Източна Европа към Фонда за население и развитие на ООН изрази своето възхищение относно начина, по който България ръководи своето председателство на Съвета на ЕС. Г-жа Aрмитаж заяви пред министър Кралев, че се оценяват високо приоритетите на Българското председателство в сектор “Младеж” с оглед на нарастващата демографска криза в Европа и важността на това младите хора да участват в изграждането на мирно и сигурно общество. По думите й, благодарение на българското правителство страната ни се е доказала като лидер в насърчаването на младежкото развитие и участие в региона и в света.

“Европейският младежки форум е изключителен пример за младежко включване. Енергията сред всички тези 250 участници от цяла Европа е вдъхновяваща. Изключително похвално е, че са включени и млади хора от Западните Балкани и Източното партньорство. Адмирираме начина, по който България се проявява като лидер в региона и полага усилия за приобщаването на тези страни към общите ценности – това е приоритет и за Фонда за население и развитие към ООН”, категорична бе Алана Армитаж.

Министър Кралев и г-жа Армитаж подчертаха доброто сътрудничество между ММС и Фонда и споделиха своите идеи как да се затвърди партньорството им в сектор “Младеж”. Бяха обсъдени редица европейски, национални проекти и младежки проекти, които биха могли да бъдат предмет на сътрудничество в бъдеще. Беше изтъкнато и влиянието на спорта като определящ фактор за включването на младежите и на хората в неравностойно положение към активната част от населението на всяка страна.

“Можете да продължите влиянието, което имате в момента в региона най-вече чрез стратегията си за приобщаване на Западните Балкани, посредством Председателството на Съвета на ЕС, с подкрепата на ООН в развитието на политики за младите хора и за справяне с демографския проблем. Уверени сме в експертизата на българското правителство и на Министерството, което ръководите, защото тя е многократно доказана”, обърна се регионалният директор на Фонда за Източна Европа към Красен Кралев.