30 години затвор грозят кмета на Младост

Крими

18-04-2018, 15:13

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Извънредно! Хванаха с подкуп кметицата на „Младост“ (СНИМКИ +ВИДЕО)

Бизнесмен бил изнудван за 500 хил. евро

Прокуратурата ще повдигне обвинение на кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Наказателният кодекс предвижда от 10 до 30 години лишаване от свобода, както и конфискация на част или на цялото имущество. На Иванчева могат да бъдат повдигнати и обвинения за участие в организирана престъпна група, както и за пране на пари, съобщи председателят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
До ареста на Иванчева се е стигнало, след като мъж, който има строителен бизнес е подал сигнал в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Бизнесменът бил изнудван за сумата от 500 хил. евро, обясниха от държавното обвинение. Той имал издадено разрешение за строеж в квартала, но документите му се бавели. С него се свързали посредници.
Първоначално поисканата сума, за да се разреши проблемът, била над 1 млн. евро. Сумата от 70 хил. евро била осигурена от бизнесмена. Парите били белязани и започнало чакане на среща за предаване на парите, която била отложена няколко пъти.
Накрая срещата е насрочена в заведение в центъра на София. На нея присъствали Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и посредник. На място посредникът взел 14 хил. евро, а Иванчева взела парите, които по-късно са намерени на задната седалка на автомобила й, твърдят от държавното обвинение. Кметовете и посредника се разделят и минути по-късно започва зрелищната акция.
От прокуратурата отричат да са търсили показност на акцията по задържането на Иванчева. Лицата бяха задържани в първия възможен момент, за да сме сигурни, че парите няма да изчезнат, обясни Антон Славчев, директор на дирекция ”Корупция” в КОНПИ. Иванчева и Петрова са останали по-дълго с белезници, за да им се направи личен обиск и освидетелстване, че са имали досег с парите от кашона, осигурени от строителния предприемач като подкуп за разрешително.
100 са участниците в сформираните 10 екипа, които през последния месец участват в следенето и задържането на Иванчева, съобщи председателят на КОНПИ Пламен Георгиев. Разнищването на случая е продължило близо половин година.
„Имахме множество сигнали от граждани, че документите им се бавят, че им се искат услуги, за да бъдат придвижени тези преписки”, каза още прокурор Гешев. По думите му при претърсването на кабинета на Иванчева били открити стотици преписки. „Мястото им не е там, те трябва да са при съответните експерти”, допълниха от прокуратурата.
От някои хора са искани пари, от други хора е искано облагородяване на „Младост“, строежи на площадки и т.н. Това е изнудване. Това е стандартен подход в тази община, допълни Гешев.