Захариева: Позицията на България за Сирия отразява европейската

Министърът иска да уточнят с президента координацията при спешни случаи

Българската позиция за ударите в Сирия отразява и изказаната от Федерика Могерини от името на 28-те държави-членки на ЕС. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод критиките, които отправи президента Румен Радев.

Тя уточни, че всеки един министър ще поиска среща с държавния глава поотделно, за да се изяснят нещата около критиките на президента.

 „ Правителството счита, че в рамките на неговите правомощия изцяло е по-важно да приеме една балансирана и защитаваща интересите на държавата позиция, какъвто беше случаят и с еднократната военна интервенция срещу бази и центрове за разработване и създаване на химическо оръжие“, заяви Захариева.

Тя припомни, че позицията на правителството за ударите в Сирия бе приета по време на заседание, което бе свикано от премиера Бойко Борисов по спешност. Според Захариева е важно при спешни случаи да има бърза реакция на държавата.

„Не чухме критики към съдържанието на самата позиция от президента. Неслучайно ще поискаме среща, за да изясним и начините на координация“, коментира външният ни министър. Тя посочи, че вече е водила разговори с президента относно координацията и иска още веднъж тази тема да бъде коментирана с него.

Припомняме ви, че в началото на седмицата президентът обяви, че позицията на правителството за Сирия не е била съгласувана с него. Той бе критичен и към ефекта на операцията от страна на САЩ, Великобритания и Франция.