МВнР приветства призива за започване на преговори с Македония и Албания

Свят

17-04-2018, 18:45

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македония и Албания с крачка по-близо до ЕС

България работи за това последните месеци

Министерството на външните работи на Република България приветства навременното публикуване на пакета „Разширяване” на Европейската комисия и на докладите за напредъка на отделните страни. Тези документи са изключително важни за успешното реализиране на целите на Българското председателство на Съвета на ЕС по отношение на Западните Балкани, а именно постигането на конкретни стъпки напред в тяхната европейска интеграция, посочват от ведомството.

Особено сме удовлетворени от препоръките на ЕК да започнат преговори за присъединяване с Република Македония и Албания. Премиерът Бойко Борисов, правителството и дипломатическата служба на Република България работиха за това през последните месеци.

Изразяваме принципна подкрепа за изводите и препоръките на ЕК. Потвърдени са водещите принципи политиката на разширяване – принцип на собствените заслуги и фокуса върху върховенството на закона и доброто икономическо управление, посочват от МВнР.

Доволни сме от значението, което се придава на добросъседските отношения и от високата оценка за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Р Македония.

Въз основа на тези доклади, България ще внесе проект на Заключения на Съвета, потвърждаващ значението на политиката на разширяване на ЕС като ключов инструмент за мир, стабилност, сигурност, просперитет и дълбочинна трансформация на обществата в страните-кандидати и потенциални кандидати за членство. Заключенията следва да бъдат приети през юни от Съвета „Общи въпроси”.

Преди това лидерите от ЕС ще обсъдят как да помогнат на страните от Западните Балкани да ускорят реформите и да засилят връзката си със Съюза с конкретни допълнителни инициативи - за засилване на върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развитие, транспортната и енергийната свързаност, дигиталния дневен ред и отпадането на роуминга, както и добросъседските отношения.