Македония и Албания с крачка по-близо до ЕС

Свят

17-04-2018, 17:40

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

ЕК препоръчва започване на преговори за членство

Европейската комисия препоръчва началото на преговори за присъединяване с Македония и

Албания. Това обяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, на която представиха докладите на държавите от Западните Балкани и Турция по пакта за разширяване на Съюза.

От шестте страни от Западните Балкани Черна гора и Сърбия имат сериозен напредък в преговорния процес, работи се и с властите на Босна и Херцеговина и с Косово за постигане на напредък. Към този момент не могат да бъдат отворени нови преговорни глави с Турция. Могерини изрази надежда и за диалог между Прищина и Белгард за намаляване на напрежението.

„Западните балкани са част от Европа и ще бъдат част от ЕС“, коментира Могерини и посочи, че в последните години е постигнат значителен напредък в реформите и модернизирането на икономиките в региона.

„За последните 3 години станахме свидетели на реформи, които в началото изглеждаха невъзможни“, заяви върховният представител на ЕС.

Тя посочи и колко е важна политиката на присъединяване на нови членки към ЕС, защото за Брюксел това е инвестиция в мира, стабилността, перспективата и сигурността на Европа.

Предложените преговори за присъединяване с Албания и Македония ще са първите, които ще започнат от почти пет години насам.            Препоръката ще се нуждае от окончателно одобрение на ръководителите на правителствата на ЕС, което се очаква през юни.