СДС се събира, гонят Лукарски?

Председателят и вътрешната опозиция са в жестока битка от месеци

Разединенията в „десницата“ стават все по-отчетливи. Ситуацията в най-старата и автентична партия в „дясно“ – СДС ескалира и формацията е на път за пореден път да смени своя лидер.

Националното ръководство на „сините“ се събира днес на заседание, което „на хартия“ трябва да вземе решения по коалиционни политики. Напрежението в седесарските среди обаче расте от месеци и достигна апогей през последните дни.

Председателят на някога огромната, но доста отслабена през последните години пария - Божидар Лукарски, дори направи опит да изключи част от структурите. Доводът му – не били плащали членки внос. Те му отговориха с касови бележки.

Почти сигурно е, че структурите ще поискат гласуване за смяна на ръководството. За да вземат главата на Лукарски обаче ще има трябва поне 2/3 мнозинство.

Лукарски е 11-ият председател на партията, създадена в зората на Прехода и Демокрацията. След силните първи години, когато начело на СДС стояха имена като покойния вече Желю Желев, Петър Берон, Филип Димитров и Иван Костов, партията имаше редица председатели.

След мандата на Кабинета „Костов“, с водещото място за кратко се нагърби Екатерина Михайлова, а след нея Надежда Михайлова и президентът Петър Стоянов. През последните години като лидери на СДС се изредиха Пламен Юруков, Мартин Димитров и Емил Кабаиванов. От 2013 председател е Божидар Лукарски.

Със сегашното си ръководство СДС участва в няколко коалиции. Включително влезе и в управлението при Кабинета „Борисов 2“.

Съюза на демократичните сили е родоначалник на редица от новите десни формации.