Мей: Правно и морално бе Великобритания да удари Сирия

Лондон има доказателства, че Асад е използвал химическо оръжие

“Правно и морално правилно" е било за Великобритания да се присъедини към ударите в Сирия. Това заяви британският премиер Тереза Мей, която бе изслушана от парламента в Лондон по повод операцията срещу размирната страна.

Мей посочи, че разполага с "ясни доказателства", че правителството на Асад стои зад атаката с химическо оръжие в Дума.

По думите й Великобритания е проучила всички дипломатически канали за отговор, но не е намерила алтернативен такъв на "ограничени, внимателно насочени действия".

Председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин обвини Тереза Мей, че правителството на Великобритания трябвало да бъде отговорно пред парламента, а не пред президента на САЩ.

„Не сме направили това, защото президентът Тръмп е поискал да го направим“, отговори Мей.

Британският премиер не е длъжен да поиска зелена светлина за военна намеса в друга държава от парламента, но имат тази практика след инвазията в Ирак през 2003 г.

"Правителството има право да действа бързо в национален интерес", посочи Мей.

По думите й използването на химическо оръжие не може да бъде приемано за нещо нормално нито в Сирия, нито в която и да е друга държава и че подобно нападение е "петно върху човечеството". Тя не се съмнява за това, че Асад е отговорен за нападението в Дума, тъй като не съществува група в Сирия, която да има подобни възможности.

„Военната операция бе насочена да намали способност на режима да извърши по-нататъшни "безразборни" атаки, а не да свали режима“, заяви още британският премиер.

По думите й е нямало смисъл да се чака да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност на ООН, тъй като Русия,. Която подкрепя режима има право на вето при вземана на решения там.