Външните министри на ЕС: Няма военно решение за Сирия - bulgaria.utre.bg

Външните министри на ЕС: Няма военно решение за Сирия

16 април 2018, 19:20 | Марияна Толева
  • Снимка:
    МВнР

Темата за Западните Балкани също бе водеща в Люксембург

Министрите на външните работи на ЕС приеха обща позиция за Сирия, която гласи, че не може да има военно решение на конфликта там. Това стана ясно от заседание на външните министри в Люксембург.

„Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева“ , коментира българският министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

По думите й ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес и всички да бъдат насочени в тази посока.

Министрите остро осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. Общо бе мнението, че предприетите от САЩ, Франция и Обединеното кралство ограничени въздушни удари по цели в Сирия, свързани с производство и съхранение на химическо оръжие, имат за цел единствено да предотвратят нови атаки с такива вещества.

В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.

България ще участва в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН. Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.

Западните Балкани също бяха сред водещите теми от дневния ред на Съвета. Министрите изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между Белград и Прищина, като подчертаха необходимостта от разрешаване на проблемите чрез диалог. Подчертана бе важността на присъединяването на държавите от Западните Балкани към позициите на ЕС по линия на Общата външна политика и политика за сигурност.

“Много от министрите изразиха силна подкрепа за приоритета на Българското председателство и заявиха, че темата ще бъде продължена от следващите председателства”, каза Захариева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета