От „Ген. Владимир Вазов“ до „Горна баня“ – имената на новите метростанции

Общество

16-04-2018, 16:13

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

8 от станциите на третия лъч ще са готови до есента на 2019 г.

Обявиха как ще се казват станциите от третата линия на метрото. Те бяха гласувани на заседание на Комисият по култура и образование към Столичния общински съвет. Третият лъч ще бъде между „Хаджи Димитър“ и „Горна Баня“.

Ето и пълният списък с имена на общо 15-те станции: "Гeн. Bлaдимиp Baзoв"; "Tpaĸия"; "Cтaдиoн "Гeopги Acпapyxoв"; "Xaджи Димитъp"; "Teaтpaлнa"; "Opлoв мocт"; "Бyл. "Πaтpиapx Eвтимий"; "Бyл."Xpиcтo Бoтeв"; "Meдицинcĸa aĸaдeмия"; "Бyл."Бългapия"; "Бyл."Цap Бopиc ІІІ"; "Mизия"; "Oвчa ĸyпeл"; "Oвчa ĸyпeл 2"; "Гopнa бaня".

Основният принцип при определяне на имената на станциите е топонимията, вторият е исторически факти, личности и събития.

До есента на 2019 г. ще бъдат отворени първите 8 станции от новия лъч на метрото. До края на следващата година ще бъде завършена и частта между „Красно село“ и „Горна Баня“ на подземната железница в столицата.

20 нови метровлака, произведени в Германия ще обслужват новия лъч. Новост на метростанциите ще бъдат стъклените прегради, които ще бъдат поставени. Те ще се отварят само, когато влакът пристигне.

Заради продължаващият строеж на третата линия на метрото, се въвеждат и нови промени в движението.

От 20 април до 28 май се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“. Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък.

От 29 май до 20 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“ .Движението на пътни превозни средства ще се извършва по временна пътна лента от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък.

Автобусната спирка по маршрута на линии 72, 75 и 213 с код 440 „Военна Академия“ в посока ул.„Оборище се премества след кръстовището с ул. „Шипка“.