Радев прогнозира раждането на нови партии; той нямал право да създава такива

Политика

16-04-2018, 14:59

Снимка:

www.president.bg

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Президентът критикува партньорите ни от НАТО

„Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии. Но ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии и аз ще разбера българските граждани“, така президентът Радев отговори на въпрос смята ли да създаде своя партия. Той бе на публична лекция в УНСС, на която обаче бе критичен към българските политици и правителството.

Той сравни България със строителна площадка: "В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно“ и призова да „включим прожекторите“.

Относно свикания Консултативен съвет по национална сигурност, който ще се състои на 19 април, Радев обясни, че ще бъде разгледана обстановката не само в Сирия, но и на Балканите.

Президентът бе критичен и към проведената операция от САЩ, Франция и Великобритания в Сирия заради употребата на химическо оръжие там. Военната намеса в Сирия показа незачитането на ООН, което увеличавало риска в света, коментира Радев и обясни, че успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. "Специално за тази операция - военен ефект - пренебрежим; финансов ефект - минус половин милиард долара; политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара.“, обобщи президента.

Радев потвърди, че ще посети Москва през май месец, като в момента се обсъждат датите около 21 – 22 май. За информацията, че и руският президент ще върне визитата у нас, Радев заяви, че за момента това само се обсъжда и няма насрочени дати за подобно посещение.

На въпрос дали има нужда от затопляне на отношенията между България и Русия, Радев отговори: „Основната цел на България е постигане на диверсификация на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути. В това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме колко се може повече от повече места. Това означава по-голяма сигурност, повече опции и по-ниски цени”.