Борисов в Прищина: Решаването на вътрешните проблеми е пътят към ЕС - bulgaria.utre.bg

Борисов в Прищина: Решаването на вътрешните проблеми е пътят към ЕС

16 април 2018, 14:15 | Марияна Толева
  • Снимка:
    правителствена пресслужба

Прищина и Белград ще продължат диалога за мир в региона, обеща Тачи

Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове. Това заяви в Косово премиерът Бойко Борисов, който е на еднодневно посещение там по покана на президента Хашим Тачи.  Премиерът призова за диалог между Белград и Прищина за разрешаване на проблемите между двете страни, за да могат да кандидатстват за членство в ЕС.

„Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов.

По думите на министър-председателят единствената възможност за Балканите е пътя към Европа, който е синоним на мир.

„Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи Борисов.

Думите му бяха подкрепени и от президентът Хашим Тачи, който подчерта, че за Косово единственият път е този към Европа. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Премиерът официално покани косовския президент на срещата с лидерите на членките на ЕС през следващия месец. За държавите от ЕС, които не признават Косово се очаква да бъде намерена друга формула за участие.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов.

Бе посочена и важността на инфраструктурните проекти , особено коридор 8 и 10, които минават през Косово и важни за свързаността на Западните Балкани.

Президентът на Косово Хашим Тачи удостои министър-председателя Бойко Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово.

 

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета