Скандалите в шаха не стихват – ШФБ искат лиценз, били подали документи първи

Спорт

16-04-2018, 08:32

Снимка:

FreeImages.com/John Frenzel

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Битката за отнетия лиценз Българската федерация по шахмат е жестока

Шахматна Федерация България с пореден опит за натиск върху Министерството на младежта и спорта. Набързо учредената на тайно събрание организация продължава с настояванията си да получи лиценз, защото първа е подала документи за такъв. Президентът на федерацията Методи Стойнев и ръководството и ѝ днес дават пресконференция с обвинения в „кадруване“ към спортния министър Красен Кралев. 

Българският шах продължава да бъде разкъсван от жестоки скандали вече повече от година. Припомняме ви, че предишната Българска федерация по шахмат с председател Силвио Данаилов е без лиценз от лятото на миналата година. Причината – фрапиращи финансови нарушения, в т.ч. и източването на над 1 млн. евро в частна офшорна сметка.

Решението на ММС да отнеме лиценза на скандалната федерация и да даде шанс нова неопетнена организация да поеме управлението в шаха обаче не успя да донесе очакваните по-добри времена за този спорт. Вместо обединение, дойдоха времена на разединение и две федерация влязоха в битка за лиценза.

Шахматна федерация България с председател Методи Стойнев беше учредена набързо на тайно събрание. По-документи в нея има 20 клуба. На практика обаче са двойно по-малко. За сметка на това обаче ръководството и действаше бързо и подаде документи за висящия лиценз. Впоследствие се оказа, че документацията им в бързината не е била попълнена изрядно.

Междувременно друга по-сериозна организация излезе на шахматната сцена – Българска федерация по шахмат 1928 на Иван Генов и Руслан Тошев. В учредяването и на публично събрание във Велико Търново участие взеха 62 клуба. Те също подадоха документи за лиценза и впоследствие го получиха.

Загубилите обаче не са готови да приемат поражението. Атакуват в съда отказа да им бъде даден лиценз. Недоволстват и срещу промяна в наредбата лицензиране, с която ако повече от една организации подадат дакументи, те се разглеждат едновременно. Ако документите и на двете са изрядни, лиценза получава тази с по-голям капацитет, повече клубове, треньори, спортни бази. А това е най-логичното нещо - организацията, която има по-сериозен капацитет и представителство в дазен спорт, да получи правото да го администрира.

А междувременно битката да бъдат наказани ръководителите на старата федерация за кражбите продължават. Европейският шахматен съюз, които реално търсят сметка за източването на средствата, в последния момент се отказаха да се включат в делото. Участието им обаче щеше да бъде ключово за иска към Силвио Данаилов за възстановяване на парите.