Френският посланик у нас: Не сме в ситуация на Трета световна война - bulgaria.utre.bg

Френският посланик у нас: Не сме в ситуация на Трета световна война

15 април 2018, 11:29 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    bTV, стоп кадър

Ударите бяха необходими, целенасочени и напълно законни, заяви Льобедел

"Ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове", заяви пред bTV френският посланик у нас Ерик Льобедел. И добави, че целта на Франция е била да се избегне всеки риск от ескалация.
Той показа разсекретения доклад на френските специални служби, който потвърждава заключението, че режимът на Башар Асад е извършил химическата атака в сирийския град Дума. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи. „Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища”, поясни Льобедел.
Той определи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция като „необходими, целенасочени и напълно законни“.
„Франция непрекъснато се бори срещу употребата на химическо оръжие в Сирия и през юли 2013 г. беше готова да нанесе удари, но за съжаление по това време нашите съюзници – САЩ и Великобритания, не бяха готови. Франция е вносител на двата международни договора за химическите оръжия, които Сирия е подписала”, коментира още френският посланик.
На въпрос дали Русия е била предупредена за вчерашните въздушни удари, Льобебел поясни, че знаците от западните лидери са били напълно ясни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета