САЩ, Великобритания и Франция внесоха проекторезолюция за Сирия в ООН

За първи път в Съвета се предлага текст, обединяващ химически, хуманитарен и политически аспект на уреждането на конфликта

САЩ, Великобритания и Франция внесоха проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за разследването на употребата на химически оръжия в Сирия, предаде Агенция Франс прес. Представеният план включва нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие. Той изисква също така Сирия да сътрудничи изцяло на Организацията за забрана на химическите оръжия. Текстът осъжда всички случаи на употреба на химическо оръжие в Сирия, особено атаката на 7 април в Дума. Също така изисква "хуманитарен достъп без ограничения" в цяла Сирия и възможността за "медицински евакуации в случай на необходимост".
Проекторезолюцията беше представена на останалите 12 страни-членки в разширения състав на Съвета. Преговорите по проекта започват утре. Дата за гласуване още не е определена.
За първи път в Съвета се предлага текст, обединяващ химически, хуманитарен и политически аспект на уреждането на седемгодишния конфликт. Целта не е да се променя уравнението, нито да се компилират вече съществуващи текстове, а да се покаже, че западната военна интервенция в Сирия служи на политическа стратегия, подчертава дипломат, цитиран от Агенция Франс прес.