Захариева: Ударът над Сирия няма да влоши отношенията ни с Русия

Четири били доказаните случаи на използвано химическо оръжие от режима на Асад

Не очаквам ударът в Сирия да влоши отношенията между София и Москва. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.
На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума, Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това. "От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от режима на Башар Асад", каза министър Захариева.
По думите й най-важно е да се стигне до политическо решение за Сирия. „Много важно е това, което се стреми цялата международна общност, включително и България е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН, а това именно е плавният политически преход. Неслучайно, ако прочетете внимателно и в общото изявление на ЕС, и на НАТО, и в нашето се призовава към възобновяване на политически диалог“, обясни Захариева.
Във връзка с твърдението, дошло от Русия, че атаката в Сирия са били нарушаване на международното право, Захариева коментира, че международното право е било нарушено с извършването на поредната химическа атака. „Разбира се, че не е идеална ситуацията, в която няма решение на Съвета за сигурност за извършване на тези удари“, допълни тя.