След заседанието на МС за Сирия: Подкрепяме усилията на международната общност

Захариева: Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за сирийския режим

 „България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия“, заяви след извънредното заседание на Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност“, каза външният министър.

България многократно е изразявала категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие, припомни Захариева. „Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви“, подчерта министърът.

Захариева е категорична, че българското правителство разглежда еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще.

„Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийският режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право. Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума“, каза още вицепремиерът.