САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Свят

14-04-2018, 08:37

Снимка:

Twitter

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Русия: Изстреляли са над 100 ракети

САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия.
Ударите са в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума от 7 април.
"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната участва в операцията в Сирия, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес.
Британският министър-председател Тереза Мей също обяви предстоящата операция.
Изявлението ѝ беше направено минути след обръщението на Тръмп, в ранните сутрешни часове, след последен телефонен разговор с френския президент Макрон.
„Не можем да позволим употребата на химическо оръжие да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да е по света. Бихме предпочели алтернативен път, но при този случай такъв няма“, заяви Мей. И допълни, че това „е първият път, в който аз, като министър-председател, трябва да взема решение нашите военни сили да участват в битка – не взех лесно това решение“.
Рано сутринта експлозии са се чували близо до сирийската столица Дамаск, съобщиха международни информационни агенции. Началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били поразени няколко цели: научно-изследователският център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия и още една база за химически оръжия и команден център. Базите са разположени край Хомс.
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са били изстреляни повече от 100 крилати ракети и ракети клас „въздух-земя“ по военни и цивилни обекти в Сирия.