До 30 дни решават какви ще са промените за медицинска експертиза

Кирил Ананиев се срещна с организации на хората с увреждания

Има напредък по реформата за ТЕЛК. Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, експерти от здравно министерство, вицепремиера Валери

Симеонов и представители на организациите на хората с увреждания.

„Направена е сериозна крачка за консенсус в устройствения правилник и в Наредбата за медицинската експертиза“, съобщи здравният министър, но подчерта, че има още няколко спорни момента.

Един от основните спорни текстова си остава медицинската експертиза на лицата с множество тежки заболявания. Ананиев обаче коментира, че има готовност да се запази правилото за добавяне на второ тежко заболяване при определяне на инвалидността. „Един от вариантите, който обсъждахме – ако едно лице има заболяване с най-голям процент 80%, но в същото време има и други тежки заболявания, за да може да получи правото на придружител и 100% от размера на пенсията, може би ще му дадем възможност да събира второ заболяване, но което е над 50%. Тоест към тежко заболявания да прибавим друго тежко заболяване, но с повече от 50% инвалидност при второто заболяване.“, обясни Ананиев.

И Ананиев, и Валери Симеонов определиха срещата като конструктивна и поздравиха екипа, който е работил по наредбата за медицинската експертиза. Разговорите с организациите на хората с увреждания ще продължат още един месец.

До 23 април Министерството на здравеопазването ще предостави сравнителен анализ на сега действащата наредба и проекта на новата. До 30 дни трябва да е готов финалният вариант на проекта на наредбата. След като бъде направено обществено обсъждане, новата наредба ще бъде внесена в Министерски съвет.

След намеса от премиера Бойко Борисов, здравното министерство изтегли предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки. Проведе се и протест на хората с увреждания.