КЕВР обещаха – няма да има драстичен скок в цената на тока

Портфейл

13-04-2018, 14:35

Снимка:

Плевен утре

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Високо напрежение: ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощния ток!

До месец КЕВР се произнася дали ще отнема лиценза на ЧЕЗ

Рязък скок на цената на тока няма да има. Прогнозите за шоковото поскъпване са „спекулации и опит за натиск“. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

И миналата година различните енергийни дружества са искали повишаване на цените си в границите от 20 до 52%, но регулаторът е одобрил поскъпване в рамките на процент и половина, припомни Иванов. А прогнози за конкретен диапазон, в който ще се движи цената на тока за бита при различните снабдители от 1 юли, категорично отказа да прави.

”Ако аз знаех каква ще е цената на тока, нямаше да имам нужда от Комисията, а като един Бог Саваот щях да ви я съобщя. Цената на тока на регулирания пазар от 1 юли ще стане ясна на 29 юни.”

От следващата седмица работна група на регулатора ще проверява изпълнението на инвестиционните програми на трите ЕРП-та. На място и по документи трите компании, доставчици на ток на битовите потребители в страната ще трябва да доказват какво и как са инвестирали и дали заявените преди година финансови средства наистина са вложени за енергийната сигурност на мрежата.

След малко повече от месец КЕВР ще се произнесе и дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. Припомняме, че делата срещу трите ЕРП-та бяха заведени от регулатора през 2013 г. Тогава те започнаха да правят прихващания от събраните суми на клиентите си и да не ги превеждат директно на НЕК. Това е разрешено от Търговския закон, но не е позволено от Закона за енергетика, защото застрашава енергийната сигурност на доставките, изправяйки НЕК пред финансова криза.

Председателят на КЕВР съобщи, че ще вземе участие в заседанието на Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ на 17 април. Той обеща да отговори на всички зададени въпроси на депутатите относно изпълнението на инвестиционните програми, проверките и нарушенията на ЧЕЗ от придобиването на активите в страната през 2005 г.