Русия плаши с война САЩ заради Сирия

Свят

13-04-2018, 08:11

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно в петък по искане на Москва. Причината – готвените от САЩ и няколко западни държави въздушни удари над Сирия. Съветът се събира по искане на Русия. Москва предупреди, че евентуални удари от страна на САЩ в Сирия могат да доведат до война между двете големи държави.

„Най-важното в момента е да избегнем опасността от война“, коментира постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той обвини Вашингтон, че поставя под риск международния мир и определи ситуацията като „много сериозна“. Според него има голяма вероятност от ескалация на напрежението заради присъствието на руски военни в Сирия.

Белият дом обяви, че продължава разговорите със своите партньори за това как да реагира на предполагаемата химическа атака в Дума. В четвъртък френският президент Манюел Макрон обяви, че страната му има доказателства, че зад атаката стои режима на Башар Асад. Във Великобритания парламентът подкрепи премиера Тереза Мей, че трябва да се действа. Според властите в Лондон най-вероятно сирийското правителство е зад атаката над Дума. По време на телефонен разговор в четвъртък, премиерът на Великобритания Тереза Май и американският президент Доналд Тръмп са се споразумяли за необходимостта да се възпре използването на химическо оръжие в Сирия.

Междувременно Организацията за забрана за използване на химическо оръжие съобщи, че нейни експерти пътуват към Сирия и най-късно в събота ще започнат разследване в Дума.