Реформата на ТЕЛК-овете се замразява

„На този етап тази концепция за реформа ще бъде замразена. Ще се работи за изясняване на всички въпроси, които тя поражда“, това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков след срещата с организации на хората с увреждания.

Социалният министър обясни, че работата ще се концентрира върху промените в системата на медицинската експертиза. По този повод утре и здравният министър ще се срещне с организациите.

„Най-важното е, че диалогът е възстановен и че всички бъдещи решения ще бъдат вземани заедно с организациите“, допълни Петков.

На срещата присъства и вицепремиерът Валери Симеонов. Той обясни, че е удовлетворен от срещата и темата остава отворена. „Обсъждането ще продължи“, поясни Симеонов. Той каза още, че средствата, които ще бъдат освободени ще бъдат пренасочени в други посоки и че няма как освободените средства да останат в сектора.

„Това, което нас ни притеснява е начинът по който ще се оценява и очакваме повече разяснение от Министерство на здравеопазването“, заяви след разговорите Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Според председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев диалогът е възстановен, но разбирателството – не. „Чака ни много тежък и дълъг диалог“, категоричен е той.