Променят екотаксите за автомобилите

Общество

12-04-2018, 09:57

Снимка:

Freeimages/Ronald Paredes

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ще има завишени изисквания и при техническия преглед

Ще бъде направена промяна на екотаксите за автомобилите. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в БНТ. Планира се да няма екотакса за електромобилите, а за хибридите тя да бъде намалена драстично. Намаление на екотаксата ще има и за новите коли, а за тези които са до 5 години тя ще бъде запазена. За по-старите коли таксата ще бъде увеличена. Ще обхванем и тежки превозни средства, каза Нено Димов и допълни, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни.

Министърът съобщи и че ще има завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда.

Забраната за дизелови автомобили на дадена територия води до изкривяване на пазара, коментира Димов. Според него това изкривяване трябва да бъде регулирано на европейско ниво като част от единния европейски пазар.

Той коментира, че е нужно общо решение за проблема с мръсния въздух, който съществува навсякъде.  Според  Димов трябва да се вземат мерки на четири нива - европейско, национално, местно, лично.