Желяз: Възможно е да си измиват ръцете с мен

Крими

12-04-2018, 09:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

48 часа адвокатите му не са допускани до него

Възможно е да си измиват ръцете с мен. Това каза Желяз Андреев, който е застрашен от 20 години затвор за нарушаване на ембарго за търговия със Сирия пред Нова ТВ. "Двамата собственици на компанията и сестра им получиха нищожни присъди в сравнение с първоначално обявените в обвинителния акт. Напълно е възможно в момента да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили сделка с прокуратурата в Щатите", заяви българинът. Той беше категоричен, че абсолютно никой не го е предупредил, че има ембарго срещу определени държави. 

"Постъпих във фирмата през май 2013-а. Аз бях служителят на най-ниско ниво. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго", разказва още Желяз.

Младежът научава за обвинението от свои бивш колега преди година. Свързва се с българските власти и омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството му казали, че не е поискано неговото екстрадиране.

Преди дни обаче Желяз е задържан в родния му Добрич. Той разказва, че 48 часа неговите адвокати не са допуснати да го видят. Вчера съдът в Добрич пусна Желяз от ареста и му наложи мярка за неотклонение „подписка“. 

Случаят на Желяз получи силен обществен отзвук. В социалните мрежи се появи група в негова подкрепа, а за днес са предвидени протести в София и Добрич с призив да не се допусне неговата екстрадация.

"Разплаках се, когато рaзбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос", сподели той.