Правителството в Македония оцеля след вот на недоверие - bulgaria.utre.bg

Правителството в Македония оцеля след вот на недоверие

12 април 2018, 08:47 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Facebook

Правителството в Македония оцеля след вот на недоверие. Той бе внесен от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заради подхода на кабинета в отношенията с България и Гърция. Общо 40 депутати от 120-местния парламент подкрепиха вота на недоверие, а 62-ма бяха „против“.

Гласуването се смяташе за тест към кабинета на Зоран Заев, който се опитва да води в страната към проевропейска политика и да напредне по пътя към НАТО и ЕС.

Тази година Македония и България подписаха договор за добросъседство и редица меморандуми за сътрудничество в различни сфери. Според националисте от ВМРО-ДПМНЕ това вреди на Скопие. Македония води и усилени преговори с Гърция за решаване на спора за името на бившата югорепублика. Това е и основна пречка за членството на Скопие в НАТО и ЕС. Атина настоява, че името „Македония“ се отнася за регион в нейната територия. Очаква се в най-скоро време този спор, който съществува от 1991 г. да бъде решен. Според опозицията обаче правителството на Заев няма стратегия пи воденето на преговорите.

Правителството на Заев встъпи в длъжност през май, когато беше сложен край на двегодишна политическа криза, довела до падане на управлението на ВМРО-ДПМНЕ.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета