Високо напрежение: ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощния ток!

Портфейл

11-04-2018, 17:05

Снимка:

Плевен утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

ЕРП-то доставя ток до 3 млн. абонати в Западна България

Увеличение на нощната тарифа на тока с над 50% са поискали ЧЕЗ от КЕВР. От Пресцентъра на енергийния регулатор потвърдиха, че електроразпределителното дружество настоява за средно поскъпване (дневно и нощно) в размер на 16.28%. Председателят на органа Иван Иванов и преди е казвал, че някои дружества искат два и половина пъти по-голямо повишаване на цената на тока от други. Тогава обаче той не конкретизира кои точно и с колко.

Днес Иванов помоли представителите на медиите да не всяват излишно напрежение в гражданите и коментира поисканото увеличение от енергодружествата така:

„Какво са поискали снабдителите? Вие спомняте ли си какво поискаха те преди една година? Помните само решението на регулатора. И няма никакво значение какво е искането на ЕРП-тата. За мен няма никаква драма, защото както сме го правили в последните три години, винаги КЕВР признава само тези разходи, които са абсолютно необходими. И по този начин нашите решения защитават обществения интерес. Няма да допуснем никакво значително повишение.”

Парадоксално, но искането на ЧЕЗ за шоково поскъпване на тока изтече не от регулатора, а от БСП. Социалистите публикуваха официално отговор на техен въпрос към КЕВР относно исканото увеличение. „ЧЕЗ разпределение България” и „ЧЕЗ Електро България” искат от 1 юли 2018 г. 5% увеличение на дневната тарифа за електроенергия, 51% по-скъп ток през нощта, 35% по-висока тарифа за пренос на електроенергия и 34% повече за достъп.

За сравнение сметките на ЕВН, които доставят електроенергия за Югоизточна България, са за 6.9% увеличение на дневна тарифа и 5.4% по-висока нощна. Енерго-ПРО, които снабдяват с ток абонатите в Североизточна България, искат средно увеличение с 5.5%.

ЧЕЗ, която доставя ток до 3 млн. абонати в Западна България в момента е в процес на продажба.

Днес в чешките медии се появиха съобщения, че държавната компания на Чехия, която е в процедура по продажба на активите си в България, ще започне разговори с индийската компания, която е вторият класиран кандидат-купувач. Министър Теменужка Петкова, която взе участие в конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентноспособност за устойчиво развитие” коментира хода на сделката за ЧЕЗ-България така:

„Това е сделка, която се извършва изцяло по чешкото законодателство, в съответствие с чешките нормативни изисквания. От ЧЕЗ вече обявиха, че ако има проблем с финансирането на първия кандидат, те ще пристъпят към разговори с втория в класирането. Българската държава си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни. Нашите служби също следят продажбата. Но най-важното е да не се заиграва със страховете на хората.

Не бива да се акцентира на това,че сега след смяната на собствеността ще се вдигне цената на електрическата енергия. Не ЕРП-тата определят цената на електроенергията. Тя се определя от българския регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране. Всяко едно енергийно предприятие е в правото си да предяви едно или друго искане за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено от регулатора. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни”, заяви министър Петкова.