Хора с увреждания на протест пред Министерски съвет

Общество

11-04-2018, 11:25

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инвалидите на протест въпреки изтеглянето на решението за ТЕЛК-овете

Демонстрацията се провежда въпреки изтеглените предложения за ТЕЛК-овете

„Реформа – да, но не така!“ Под този лозунг представители на 18 организации на хора с увреждания протестираха пред Министерски съвет. Те са категорични, че няма да се съгласят с реформа, която ги лишава от права.

Планираната от седмици демонстрация не беше отменена въпреки вчерашното решението на правителството Министерството на здравеопазването да изтегли предложенията за промени при издаването на медицинска експертиза.

Хората в неравностойно положение подчертават, че протестът им не е политически и категорично не е антиправителствен. 

Адриана Стоименова, изп.-директор на Центърa за психологични изследвания подчерта, че вчера с разбиране от страна на премиера е свалена Наредбата за медицинска експертиза, която е крайно ощетяваща правата на хората с увреждания. В наредбата се предвиждаше оценката само на едно увреждане. Според Стоименова оттеглянето на документа е първата стъка, но не и последната, защото остава концепцията за оценка на работоспособността, която също тревожи организациите на  хора с увреждания.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите смята, че правителството трябва да принуди работодателите у нас да въведат квотния принцип, за да гарантират присъствие на хора с увреждания във всяка фирма. Според Долапчиев предстоят трудни преговори с представителите на правителството, които освен това са и с неясен край. Предлаганите до момента мерки засягат около 200 000 души с увреждания и борбата за техните права ще бъде дълга. Долапчиев призова множеството на площада за протести дo край, в т.ч. и с блокиране на пътни артерии.

Красимир Коцев, председател на Съюза на инвалидите поиска добавката за хора с увреждания да се изчислява по-справедливо като процент от минималната работна заплата. Той смята, че това ще гарантира по-добро качество на здравните и социалните услуги в страната.