Зукърбърг пое вината за изтеклите данни на милиони

Свят

11-04-2018, 09:22

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

35 000 българи са засегнати от скандала с „Фейсбук“

„Фейсбук“ води въоръжена надпревара с Русия

Създателят и изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг пое вината за изтичането на данните на милиони потребители от социалната мрежа. "Не преценихме достатъчно добре отговорностите си и това бе голяма грешка. Това бе моя грешка и се извинявам за нея", каза Зукърбърг по време на първото му от общо две изслушвания в Американския сенат.

Милиардерът дава обяснение пред американските сенатори за това, че консултантската фирма „Кеймбридж Аналитика“ е използвала личните данни на 87 милиона потребители на „Фейсбук“

Зукърбърг защи компанията си, като посочи, че е тя е създадена от идеалисти, които искат да помагат на хората да общуват помежду си по-лесно и не са очаквали тя да бъде използвана за злонамерени цели.

Създателят на „Фейсбук“ дори намекна, че обмисля платена версия на платформата, в която да няма реклами.

Зукърбърг призна, че води постоянна борба със руски компании, които искат да използват платформата му и определи това като „въоръжена надпревара“. „Има хора в Русия, които работят точно това – опитват се да използват нашата система, и не само.“, обясни Зукърбърг и предупреди, че те ще стават все по-добри.

Що се отнася до разследването за руската намеса в американските избори за президент през 2016 г., той посочи, че не е бил разпитван. Зукърбърг обясни, че в момента работят за това по-лесно и бързо да бъдат идентифицирани фалшивите профили.