ООН не намери отговор на химическата атака в Сирия

Свят

11-04-2018, 08:39

Снимка:

Loey Felipe

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ обмислят военен отговор на химическата атака в Сирия

Нито една от предложените резолюции не бе приета

Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме нито една от трите предложени резолюции. Русия наложи вето на предложения от Вашингтон документ, който настоява за независимо разследване на предполагаемото химическо нападение над Дума. Русия предложи две резолюции, но нито една от тях не събра нужните 9 гласа, за да бъде приета.

Американският представител в ООН Ники Хейли заяви, че приемането на резолюцията, предложена от САЩ е най-малкото, което ООН могат да направят.

Посланикът на САЩ в Обединените нации Ники Хейли заяви пред Съвета за сигурност, че приемането на резолюцията, подготвена от САЩ, е най-малкото, което държавите-членки могат да направят.  "Историята ще запише, че на този ден Русия избра да защитава чудовището на сирийския народ", каза Хейли, визирайки президента Башар Асад.

Позицията на Москва бе, че решението на Вашингтон да представи своята резолюция може да бъде прелюдия към удари от страна на Запада в Сирия."Бих ви помолил още веднъж да се въздържате от плановете, които понастоящем развивате за Сирия",  каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, имайки предвид информацията, че САЩ и някои европейски държави са готови да започнат военна намеса в Сирия.