Цачева настоява за повече средства за правосъдната система

Над 50 затворници избягали за 3 години у нас

„Ще настоявам правителството да осигури повече средства за правосъдната система“. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след националното съвещание с участието на директорите на всички затвори в страната. Средствата, за които ще настоява правосъдният министър ще бъдат за повече щатни бройки в системата и за по-добра надзорно-охранителна техника.
„С колегите говорихме за необходимите краткосрочни мерки, които да се предприемат за преодоляване напрежението в системата“, уточни Цачева.
Правосъдният министър обясни, че нормативните промени демотивират служителите и това е причината да няма голям интерес към работата в системата. „Усещането за работещите в система е, че правата на лишените от свобода са повече от задълженията им“, допълни министърът.
Тя обясни още, че 35 млн. лева са предвидени за строителството на изцяло нов затвор в Кремиковци. „Имаме уточнен терен, скици, създадени актове за държавна собственост. Предстои подписването на договора“, допълни Цачева.
През последните 3 години са избягали общо 51 затворници. „Само трима от тях не са установени до момента. Всички останали са заловени и излежават присъдите си“, увери министърът.
Издръжката на един затворник надвишава 1000 лева. В нея са включени пари за храна, дрехи, за осветление, отопление, разходи, вода, както и за охрана на тези лица.