Надзирателите протестираха в пред Централния софийски затвор

Крими

10-04-2018, 13:12

Снимка:

Министерство на правосъдието

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цачева: Надзирателите не са въоръжени, само един пазач е можел да стреля

Цачева и директорите на затворите се събират на среща

Надзирателите отново излязоха на протест. Те се събраха пред Централния софийски затвор в знак на подкрепа на колегите си, които са били на смяна в деня на бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев.

Исканията им са за увеличаване на броя надзиратели в затворите в цялата страна. Те настояват още и за доставка на нова, по-модерна техника, с която работят служителите на затворите, както и за изменения в законодателството.

Ивайло Григоров, който е член на Служителите на затворите и служител в Централен софийски затвор заяви, че избягалите са били с добро поведение. Той отбеляза, че 28-30 надзиратели на смяна са недостатъчни и трудно се осигурява сигурност.

Липсата на психолози също е проблем. Григоров посочи, че за 800 лишени от свобода отговарят двама психолози, които също няма как да покрият нуждите на затворите.

Надзирателите настояват още да бъдат поставени скенери, които да проверяват хранителните доставки. Те допълниха, че не искат оставки, но дали ще продължат протестите зависи от волята на държавата, която трябва да бъде показана за справяне с проблемите в системата.

Междувременно председателят на Синдиката на служителите в затворите Христо Илков и председателя на „Охрана“ Петко Чалъков проведоха среща с правосъдния министър Цецка Цачева. Тримата са се срещнали за да изяснят как да бъдат разпределени отпуснатите от правителството 15 млн. лв. за възнаграждение на служителите в сектора.