САЩ обмислят военен отговор на химическата атака в Сирия

Свят

10-04-2018, 08:20

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Тръмп обеща да вземе решение много скоро

САЩ обмислят военен отговор на химическата атака в Сирия, съобщават международните издания. Американският президент Доналд Тръмп коментира, че е нужен бърз и твърд отговор и обеща да вземе решение по въпроса много скоро. „САЩ имат много военни възможности“, е казал американският държавен глава. Той е разговарял и с френския си колега Еманюел Макрон, с когото са се обединили около тезата за „твърд отговор“.

Международните издания посочват именно Париж като съюзник на САЩ в евентуалната бъдеща военна операция в Сирия. Самия Макрон  коментира миналата година, че е готов на военни удари срещу размирната страна, ако сирийският режим използва химически оръжия.

Очаква се и Великобритания да подкрепи действията на Вашингтон и Париж, след като премиерът Тереза Мей вече коментира, че виновните за атаката в източна Гута трябва да бъдат подведени под отговорност.

САЩ и Франция бяха единни и по време на извънредното заседание на ООН, свикано именно с химическата атака в Гума.  Двете държави обвиняват Русия за случилото се.

„Иранската и руска военна подкрепа се намира на терена и във всички ешелони на сирийската военна машина и нито един сирийски самолет не може да излети, без да бъде информиран руският съюзник", заяви френският постоянен представител в ООН Франсоа Делатр.

‚САЩ са твърдо решени да разберат кое е чудовището, пуснало химически оръжия в Сирия. Чухте какво каза президентът на САЩ по въпроса. Провеждат се срещи, важни решения могат да бъдат взети, дори сега докато говорим.“, заяви постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли. Тя също заяви, че каквито и да са военни действия от страна на поправителствените военни не могат да се извършат без знанието на Русия.

„Русия може да спре това безсмислено клане, ако поиска", заяви Хейли, предупреждавайки, че САЩ ще реагират.

Москва обаче категорично отрича да има вина и заяви, че нейните разследващи не са открили следа от химическо оръжие в Източна Гута.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, осъждаща използването на химически оръжия.  Русия обаче има право на вето при взимането на решение от страна на Съвета за сигурност на ООН.