Убедително – Орбан спечели изборите в Унгария

Консерваторите от „ФИДЕС“ ще управляват за трети пореден път

Националистите на Виктор Орбан ще управляват Унгария за трети пореден път. Десните консерватори от „ФИДЕС“ записаха „историческа победа“ на парламентарните избори в неделя. Партията на Орбан получава 49% от гласовете на избирателите, което е значително над очакваното. Избирателната активност също е осезаемо по-висока в сравнение с вота през 2014 г. и достига близо 70%.

„Резултатите от изборите дават възможност да се защитаваме и да защитаваме Унгария“, обърна се съм симпатизантите си 54-годишният Орбан. По този начин той даде очакван знак, че ще продължи да влиза в пререкания с Брюксел. Унгария категорично се противопоставя на антиимиграционните политики и отхвърля програмата за разселване на бежанци.

Победата на Орбан е гледана с тревога от страна на много от европейските лидери, тъй като би могла да се окаже тласък за крайните националисти в други държави. Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен поздрави унгарецът в Туитър с думите:

„Подмяната на ценностите и налагането на масовата имиграция, които се правят от Европейските институции, отново бяха отхвърлени“.