Десетки загинали в Сирия при предполагаема химическа атака

Свят

08-04-2018, 13:58

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

САЩ разследва случая и иска международна намеса

Десетки са загинали в Сирия при предполагаема химическа атака, съобщава БиБиСи. Жертвите са между 70 и 150 души по данни на различни неправителствени организации. Нападението е станало в Източна Гута – последния бастион на бунтовниците. Според информацията хеликоптер е изхвърлил варели, пълни с експлозиви и химикали. Медиен център "Гута" твърди, че варелите са били пълни със Зарин и освен загиналите има и около хиляда пострадали. Доброволческата спасителна организация "Бели каски" публикува в Туитър снимки на жертвите, сред които има жени и деца.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията, като ги определи за изфабрикувана информация на бунтовниците. "Терористите на Джайс ал-Ислам са пред разгром и техните медии изфабрикуват информация за  химически атаки в открит и неуспешен опит да заглушат постиженията на сирийската арабска армия", твърди САНА.

Държавният департамент на САЩ разследва информации за поредна химическа атака в Сирия. В съобщението се казва, че ако те се потвърдят, международната общност трябва да звземе незабавни мерки. От Вашингтон посочиха и че Русия, която подкрепя режима на Башар Асад, носи отговорност за тези жестоки нападения.