В Унгария се провеждат избори за парламент

Свят

08-04-2018, 09:35

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Виктор Орбан е на път да спечели трети мандат

Близо 8 млн. унгарци днес ще изберат нов парламент. Изборите за Държавно събрание започнаха в 7 часа българско време и ще продължат до 20 часа.

Гласоподавателите ще изберат 199 депутати в еднокамарния парламент - 106 директно от избирателните райони и 93-ма от националните партийни листи. За да влязат в парламента партиите трябва да преминат петпроцентна бариера. В изборите участват пет големи партии - партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия, главният им оппонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", партията на Зелените-"Политиката може да бъде различна", партията "Демократична коалиция".

Последните социологически проучвания очакват победител да е ФИДЕС с 41 процента от гласовете, следвана от  Йоббик с 21 процента и Унгарската социалистическа партия с 19 процента. Ако това се случи Виктор Орбан ще спечели трети пореден мандат на парламентарните избори.