Лондон: Искането на Москва за общо разследване е „извратено“

Свят

04-04-2018, 17:49

Снимка:

Freeimages/C B

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Москва определя случая „Скрипал“ като провокация

Великобритания категорично отхвърли каквото и да било сътрудничество с Русия за разследването на случая „ Скрипал“. Това стана ясно от извънредното заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага, което бе свикано от Москва.

Британската делегация определи предложението на Москва за общо разследване като извращение.

"Предложението на Русия за съвместно разследване Великобритания / Русия относно инцидента в Салисбъри е извратено. Това е отклоняваща тактика и още повече дезинформация, предназначена да избегне въпросите, които руските власти трябва да отговорят.", написаха от британската делегация в Тутър.

Русия също отговори в Туитър, посочвайки, че са получили подкрепа от 14 държави.

По-рано днес директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин определи отравянето на Скрипал като "гротескна провокация“, „измислена“ от  британските и американските служби за сигурност.

БиБиСи съобщава, че Организацията за забрана на химическите оръжия очаква резултатите от собствените си независими лабораторни тестове. Организацията няма правомощията да обвинява. Тя обаче може да поиска от Кремъл да предостави на инспектори достъп до производствените съоръжения на бившия Съветски съюз, за да провери дали всички техни запаси от химическо оръжие са унищожени.