Нощният транспорт в София тръгва от събота

Общество

04-04-2018, 13:19

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Вече няма да е проблем да се качваме с велосипеда в градския транспорт

На 7 април официално тръгва нощният транспорт в София. Той ще бъде на разположение на софиянци всяка нощ между 12.00 и 04.00 ч. Линиите са четири, а спирките – повече от 50.

Цената на картата за цяла нощ е 2 лв. Автобусите ще бъдат оборудвани с всички необходими технически средства за безопасност на шофьора и контрольора, уверяват от Столична община. Във всеки автобус ще има контрольор, който ще продава картата и ще следи за нередовни пътници. Въпросната карта важи и за 4-те линии и с нея може всеки да се прекачва на друга линия в рамките на работното време. Това обясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

От общината са намислили и нововъведения и по отношение на картата за една линия. Гражданите, които пътуват с такъв документ вече ще могат да използват и друга линия на градската мрежа, стига тя да се движи по същото трасе и маршрут. „Отпада изискването и спирките да съвпадат. Ако имате карта за една линия, в цялото продължение на същата трасе може да използват и по друга линия“, обясниха от Общината.

Предложение има и за глобата за липса на билет или карта за градския транспорт. Общинарите искат тя да стане 30 лв., а не както досега 40 лв. Важно е още, че велосипедите ще могат да се превозват безплатно в градския транспорт.

Има промяна и при ползването на буферните паркинги на метрото.  До момента начинът да ползваш паркинга е срещу притежание на карта за метрото. Нововъведението е, че вече се добавя и изискването за задължителното му ползване. Електронна система ще дава възможност за контрол дали съответният гражданин е използвал метрото реално.

„Смятаме, че с тази политика ще стимулираме повече хора да слязат от автомобилите и да използват метрото“, обясни целта Герджиков.

„Основната причина за нова наредба е да отговаря на всички изисквания за електронната система за таксуване. Тя ще дава възможност да се заплаща онлайн, чрез мобилни приложения, онлайн, банкови карти, телефони. Още не е приключила процедурата за избор на изпълнител на системата, но сме длъжни да направим съответните промени в наредбата“, поясни председателят на Столичния общински съвет.

Вижте пълна карта на нощните маршрути