Сменят с жребий двама от членовете на КЕВР

Политика

04-04-2018, 09:07

Снимка:

Комисия за енергийно и водно регулиране

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЕВР: Парното и топлата вода няма да поскъпват от април

КЕВР: Сделката за ЧЕЗ няма да повиши цената на тока

До 17 април парламентарните групи правят предложения за нови членове на регулатора

Днес от 14 часа на открито заседание в зала „Запад” на Народното събрание ще се проведе жребият за промяна на състава на КЕВР – комисията-регулатор на цените на ток и вода в страната. На 21 март народните представители приеха процедурни правила по този въпрос, за предлагането на кандидати за нови членове, изслушването им и техния избор.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще се обнови чрез жребий с двама членове в областите енергетика, водоснабдяване и канализация, като промяна ще има при членовете с юридически стаж и стаж в областта на икономиката.

Предвидени са три отделни тегления. При всяко теглене има по две кутии - в едната са имената на членовете на КЕВР, които участват в тегленето, а във втората - листчета с текст "мандатът се прекратява" и "мандатът не се прекратява". Гост на заседанието ще тегли листче от едната и от другата кутия.

В момента Комисията за енергийно и водно регулиране се състои от 9 членове – включително председателят Иван Иванов. Неговото име няма да присъства в кутията с имената, които могат да отпаднат от регулаторния орган.

Предложения за нови членове на КЕВР могат да се правят от народни представители или от парламентарни групи до 17 април. След това комисията по досиетата ще извърши предварителна проверка и кандидатите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия по енергетика.

Гласуването за членове на КЕВР е явно, като за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.