Масови проверки на месо, козунаци и яйца преди Великден - bulgaria.utre.bg

Масови проверки на месо, козунаци и яйца преди Великден

03 април 2018, 15:17 | Александра Милева
  • Снимка:
    Александра Милева

Няма опасно месо на пазара, уверяват експертите

Започват масови проверки на агнешко месо, козунаци, яйца и бои за яйца. Основната цел е да установи произходът на продуктите и дали са качествени, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„При купуването на неопаковано месо потребителите да наблюдават дали месото има здравна маркировка, която показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, откъдето е добито. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, когато е със суха повърхност, без ослизявания, приятен бледо-розов цвят, мазнините са светло бели до леко кремави“, обяснява д-р Галя Викьова, началник отдел по „Контрол на храните“ към БАБХ.

Месото трябва да бъде съхранявано в хладилни условия, да се следи срокът на годност. От агенцията успокояват потребителите,  че към момента няма опасно месо на пазара.

При яйцата и козунаците няма притеснителни нарушения. Важно е да знаем, че яйцата са годни за консумиране 28 дни от снасянето им. При козунаците трябва да следим за съставки, добавки, партида и срок на годност. Те задължително са отбелязани на етикета.

Боите, които в момента се продават не крият риск за яйцето, дори и да попаднат в него. При тях се следи за добавките и оцветителите, които могат да се използват.

Глобите, които дебнат търговците за неспазване на правилата, са между 500 и 3000 лв.

Засилените проверки продължават. Дежурни инспектори ще приемат сигнали и по време на празничните дни, както и ще следят какво се случва на пазара на храните.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ